Badania i rozwój produktów spożywczych i przemysłowych

Wersja do druku

Jesteś producentem i chcesz podnieść jakość swoich produktów zgodnie z normami jakości? Interesuje cię produkcja ekologiczna? Ta oferta jest dla ciebie!

Zapraszamy

  • wszystkich producentów żywności oraz wyrobów nieżywnościowych, którzy rozpoczynają produkcję w zakresie wybranych parametrów tak, aby zapewnić im odpowiednią jakość oraz zgodność z wymogami prawa
  • firmy, które pragną udoskonalić produkowane wyroby pod względem ich składu, właściwości, walorów użytkowych i estetycznych oraz bezpieczeństwa i higieny; dotyczy to zwłaszcza takich produktów jak: soki, wyroby mleczarskie, świeże mięso, mrożonki, wyroby tekstylne oraz wyroby ze skóry i tworzyw skóropodobnych.

Ocena sensoryczna i analiza składu żywności pozwoli dopasować twoje produkty do wymagań konsumentów.

Oferujemy

  • przeprowadzanie badań mikrobiologicznych produktów spożywczych stałych (jogurty kefiry, świeże mięso suszone owoce, mrożonki) i płynnych (soki, płyn do odkwaszania)
  • analizy składu i wartości odżywczej żywności metodami fizykochemicznymi
  • ekspertyzy z zakresu oceny jakości mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów mleczarskich
  • opracowywanie wytycznych i kryteriów żywności pod kątem braku zafałszowań oraz ich podstawowych cech jakościowych
  • zapobieganie zmianom barwy i gęstości produktów płynnych w trakcie ich przechowywania
  • analizy dodatków do żywności
  • przeprowadzanie badań rynkowych i konsumenckich w opracowywaniu nowych produktów spożywczych
  • optymalizację oświetlenia eksponującego poszczególne grupy wyrobów (np. owoców, wyrobów mięsnych)
  • przeprowadzanie analiz i badań rynku żywności regionalnej i tradycyjnej
  • badania i doradztwo w zakresie produkcji ekologicznej
  • projektowanie nowych produktów specjalistycznych np. żywności dietetycznej
  • opracowywanie i weryfikacja specyfikacji produktów żywnościowych
  • określenie możliwości zastosowania rozwiązań z dziedziny nanotechnologii dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego
  • badania:
    • stabilności procesu technologicznego, ocena próbek pochodzących z różnych partii produkcyjnych
    • porównawcze i optymalizacja jakości sensorycznej żywności oraz produktów przemysłowych (m.in. kosmetycznych)
    • działania środków biobójczych i biostatycznych wprowadzanych do materiałów naturalnych (papier, pergamin, skóra, tkaniny), tworzyw sztucznych i folii oraz do materiałów złożonych (obuwie, samochody, elementy konstrukcyjne maszyn)
    • zmian fizykochemicznych materiałów naturalnych i syntetycznych na skutek starzenia się
    • składu chemicznego substancji lotnych i ciekłych (np. kosmetyków)
    • właściwości eksploatacyjnych olejów silnikowych
    • jakości skór i wyrobów skórzano podobnych (właściwości biofizyczne, chemiczne, fizyko-mechaniczne)
    • produktów pod kątem zabezpieczenia przed korozją
    • badanie właściwości antybakteryjnych tworzyw
    • procesu biodegradacji dzianin
    • właściwości mechanicznych, biofizycznych i estetycznych tekstyliów
  • oznaczanie składu surowcowego wyrobów tekstylnych
  • ocenę bezpieczeństwa i komfortu użytkowania wyrobów przemysłu lekkiego
  • ocenę i projektowanie właściwości higienicznych skór, wyrobów skóropodobnych i materiałów tekstylnych
  • współpracę w zakresie nowych technologii wykańczania skór w celu uzyskania niekonwencjonalnych właściwości użytkowych
  • komercjalizację posiadanych urządzeń prototypowych (na zasadzie sprzedaży patentu lub udzielenia licencji) przedsiębiorstwom, które podejmą produkcję takiej aparatury i sprzedaż firmom branżowym
  • ocenę innowacyjności procesów i produktów
  • szkolenia:
    • badanie i ocena jakości żywności
    • klasyfikacja produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi obowiązującego PKWiU
    • nowe segmenty rynku żywnościowego
    • wartość zdrowotna żywności
    • wpływ żywności i żywienia na zdrowie
    • innowacyjne składniki w kreowaniu nowych produktów żywnościowych
    • produkcja ekologiczna
    • produkty tradycyjne i regionalne
    • bezpieczeństwo produktu (podstawy prawne, dyrektywy GPSD, wymagania szczegółowe wobec produktów nieżywnościowych)
    • kształtowanie i ocena jakości produktów włókienniczych
    • metody pomiarowe produktów
    • analiza sensoryczna (szkolenia podstawowe i dedykowane)
    • rozpatrywanie reklamacji (aspekty prawne i praktyczne)

Zwiększ sprzedaż dzięki badaniom atrakcyjności wyrobów!

Korzyści

  • zwiększenie konkurencyjności poprzez wdrożenie innowacyjnych pomysłów w produkcji i podniesienie jakości wyrobów
  • zwiększenie bezpieczeństwa prawnego poprzez zapewnienie produktom należytych standardów jakości wymaganych przepisami prawa w zakresie higieny i bezpieczeństwa użytkowania
  • wzrost sprzedaży dzięki badaniom atrakcyjności wyrobów
  • znalezienie nisz rynkowych dzięki badaniom określonych parametrów produktów lub nowych jego gatunków/odmian

Nasze atuty

  • unikalne zaplecze badawcze wyposażone w specjalistyczne maszyny i urządzenia do przeprowadzania badań mikrobiologicznych, genetycznych, chemicznych i sensorycznych:
    • 3 kompleksowo wyposażone laboratoria badawcze do analizy i oceny jakości żywności posiadające min: zestaw aparaturowy do oznaczania białka w produktach spożywczych, aparat do ekstrakcji tłuszczu, analizator mleka, spektrofotometr
    • laboratorium sensoryczne wyposażone m.in. w przenośny spektrofotometr barwy (Konica-Minolta) oraz spektrofotometr źródła oświetlenia z oceną migotania (EverFine), a także w olfaktometr terenowy Nasal Ranger
    • kompleksowo wyposażone laboratoria chemiczne, włókiennicze, skórzane, nieorganiczne i mikrobiologiczne
  • wyselekcjonowany i wykwalifikowany zespół badawczy przeprowadzający oceny sensoryczne
  • stale poszerzana wiedza i doświadczenie dzięki współpracy z ośrodkami badawczymi za granicą (uczelnie w Reykjawiku, Warnie i Alicante)
  • certyfikaty i wyróżnienia:
    • Certyfikat Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
    • Certyfikat Eksperta Polskiej Komisji Akredytacyjnej
    • Certyfikaty projektów szkoleniowych pod patronatem honorowym Ministra Gospodarki  „Przyszłość rozwojowa żywności”, ”Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”
    • Wyróżnienie Instytutu Nafty i Gazu (Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie)