Wczoraj tj. 13 listopada w gabinecie JM Rektora dr hab. Stanisława Mazura, prof. UEK odbyło się spotkanie, na którym omówiono wyniki badań pięciu innowacji zrealizowanych w ramach projektu Inkubator Innowacyjności 4.0. oraz możliwości ich komercjalizacji.
Finasowanie prac badawczych wynosiło 60 000 PLN dla każdego z grantów. Celem projektu było podniesienia poziomu gotowości wypracowanych innowacji do komercjalizacji. Innowacje opracowane przez zespoły badawcze UEK to:
- „Eko-saszetka na sosy, dressingi i dipy” – kierownik dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik, prof. UEK;
- „Opracowanie innowacyjnej procedury wytworzenia oleju silnikowego z dodatkiem nanocząstek” – kierownik dr hab. inż. Artur Wolak, prof. UEK;
- „Zintegrowane narzędzie wspomagania zarządzania ryzykiem cybernetycznym w przedsiębiorstwie” zwane “CyberRMS” – kierownik dr hab. Grzegorz Strupczewski, prof. UEK;
- „Napój funkcjonalny Theco” – kierownik dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz
- „Innowacyjne olejki bazowe SFB” – dr inż. Grzegorz Suwała.
Pan Rektor gorąco podziękował wszystkim zaangażowanym członkom projektu i wyraził gotowość wsparcia w procesie planowanych komercjalizacji.