Jesteś producentem i chcesz podnieść jakość swoich produktów zgodnie z normami jakości? Interesuje cię produkcja ekologiczna? Ta oferta jest dla ciebie!
Zapraszamy
wszystkich producentów żywności oraz wyrobów nieżywnościowych, którzy rozpoczynają produkcję w zakresie wybranych parametrów tak, aby zapewnić im odpowiednią jakość oraz zgodność z wymogami prawa
firmy, które pragną udoskonalić produkowane wyroby pod względem ich składu, właściwości, walorów użytkowych i estetycznych oraz bezpieczeństwa i higieny; dotyczy to zwłaszcza takich produktów jak: soki, wyroby mleczarskie, świeże mięso, mrożonki, wyroby tekstylne oraz wyroby ze skóry i tworzyw skóropodobnych.
Ocena sensoryczna i analiza składu żywności pozwoli dopasować twoje produkty do wymagań konsumentów.
Oferujemy
przeprowadzanie badań mikrobiologicznych produktów spożywczych stałych (jogurty kefiry, świeże mięso suszone owoce, mrożonki) i płynnych (soki, płyn do odkwaszania)
analizy składu i wartości odżywczej żywności metodami fizykochemicznymi
ekspertyzy z zakresu oceny jakości mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów mleczarskich
opracowywanie wytycznych i kryteriów żywności pod kątem braku zafałszowań oraz ich podstawowych cech jakościowych
zapobieganie zmianom barwy i gęstości produktów płynnych w trakcie ich przechowywania
analizy dodatków do żywności
przeprowadzanie badań rynkowych i konsumenckich w opracowywaniu nowych produktów spożywczych
optymalizację oświetlenia eksponującego poszczególne grupy wyrobów (np. owoców, wyrobów mięsnych)
przeprowadzanie analiz i badań rynku żywności regionalnej i tradycyjnej
badania i doradztwo w zakresie produkcji ekologicznej
projektowanie nowych produktów specjalistycznych np. żywności dietetycznej
opracowywanie i weryfikacja specyfikacji produktów żywnościowych
określenie możliwości zastosowania rozwiązań z dziedziny nanotechnologii dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego
badania:
stabilności procesu technologicznego, ocena próbek pochodzących z różnych partii produkcyjnych
porównawcze i optymalizacja jakości sensorycznej żywności oraz produktów przemysłowych (m.in. kosmetycznych)
działania środków biobójczych i biostatycznych wprowadzanych do materiałów naturalnych (papier, pergamin, skóra, tkaniny), tworzyw sztucznych i folii oraz do materiałów złożonych (obuwie, samochody, elementy konstrukcyjne maszyn)
zmian fizykochemicznych materiałów naturalnych i syntetycznych na skutek starzenia się
składu chemicznego substancji lotnych i ciekłych (np. kosmetyków)
właściwości eksploatacyjnych olejów silnikowych
jakości skór i wyrobów skórzano podobnych (właściwości biofizyczne, chemiczne, fizyko-mechaniczne)
produktów pod kątem zabezpieczenia przed korozją
badanie właściwości antybakteryjnych tworzyw
procesu biodegradacji dzianin
właściwości mechanicznych, biofizycznych i estetycznych tekstyliów
oznaczanie składu surowcowego wyrobów tekstylnych
ocenę bezpieczeństwa i komfortu użytkowania wyrobów przemysłu lekkiego
ocenę i projektowanie właściwości higienicznych skór, wyrobów skóropodobnych i materiałów tekstylnych
współpracę w zakresie nowych technologii wykańczania skór w celu uzyskania niekonwencjonalnych właściwości użytkowych
komercjalizację posiadanych urządzeń prototypowych (na zasadzie sprzedaży patentu lub udzielenia licencji) przedsiębiorstwom, które podejmą produkcję takiej aparatury i sprzedaż firmom branżowym
ocenę innowacyjności procesów i produktów
szkolenia:
badanie i ocena jakości żywności
klasyfikacja produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi obowiązującego PKWiU
nowe segmenty rynku żywnościowego
wartość zdrowotna żywności
wpływ żywności i żywienia na zdrowie
innowacyjne składniki w kreowaniu nowych produktów żywnościowych
produkcja ekologiczna
produkty tradycyjne i regionalne
bezpieczeństwo produktu (podstawy prawne, dyrektywy GPSD, wymagania szczegółowe wobec produktów nieżywnościowych)
kształtowanie i ocena jakości produktów włókienniczych
metody pomiarowe produktów
analiza sensoryczna (szkolenia podstawowe i dedykowane)
rozpatrywanie reklamacji (aspekty prawne i praktyczne)
Zwiększ sprzedaż dzięki badaniom atrakcyjności wyrobów!
Korzyści
zwiększenie konkurencyjności poprzez wdrożenie innowacyjnych pomysłów w produkcji i podniesienie jakości wyrobów
zwiększenie bezpieczeństwa prawnego poprzez zapewnienie produktom należytych standardów jakości wymaganych przepisami prawa w zakresie higieny i bezpieczeństwa użytkowania
wzrost sprzedaży dzięki badaniom atrakcyjności wyrobów
znalezienie nisz rynkowych dzięki badaniom określonych parametrów produktów lub nowych jego gatunków/odmian
Nasze atuty
unikalne zaplecze badawcze wyposażone w specjalistyczne maszyny i urządzenia do przeprowadzania badań mikrobiologicznych, genetycznych, chemicznych i sensorycznych:
3 kompleksowo wyposażone laboratoria badawcze do analizy i oceny jakości żywności posiadające min: zestaw aparaturowy do oznaczania białka w produktach spożywczych, aparat do ekstrakcji tłuszczu, analizator mleka, spektrofotometr
laboratorium sensoryczne wyposażone m.in. w przenośny spektrofotometr barwy (Konica-Minolta) oraz spektrofotometr źródła oświetlenia z oceną migotania (EverFine), a także w olfaktometr terenowy Nasal Ranger
kompleksowo wyposażone laboratoria chemiczne, włókiennicze, skórzane, nieorganiczne i mikrobiologiczne
wyselekcjonowany i wykwalifikowany zespół badawczy przeprowadzający oceny sensoryczne
stale poszerzana wiedza i doświadczenie dzięki współpracy z ośrodkami badawczymi za granicą (uczelnie w Reykjawiku, Warnie i Alicante)
certyfikaty i wyróżnienia:
Certyfikat Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
Certyfikat Eksperta Polskiej Komisji Akredytacyjnej
Certyfikaty projektów szkoleniowych pod patronatem honorowym Ministra Gospodarki „Przyszłość rozwojowa żywności”, ”Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”
Wyróżnienie Instytutu Nafty i Gazu (Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie)